Prezența E. coli în produsele din carne ar putea fi responsabilă pentru aproximativ jumătate de milion de infecții ale tractului urinar (ITU) în Statele Unite în fiecare an, potrivit unor noi cercetări.
Potrivit oamenilor de știință de la Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken de la Universitatea George Washington, între 480.000 și 640.000 de infecții urinare sunt cauzate anual de tulpinile de E. coli transmise prin alimente. Studiul, publicat online în revista One Health, a fost condus de Lance Price și Cindy Liu. Potrivit cercetătorilor, au folosit o nouă abordare genomică pentru a urmări originile infecțiilor cu E. coli. Price este profesor de mediu și sănătate ocupațională și director al GW Antibiotic Resistance Action Center.
E. coli este cea mai frecventă cauză a ITU, afectând până la 85% din cazuri în fiecare an. Bacteriile pot fi găsite atât la oameni, cât și la animale, inclusiv la cele crescute pentru carne. Când aceste animale sunt sacrificate, E. coli prezentă în intestinul lor poate contamina produsele din carne și poate expune oamenii la risc.
Studiul a constatat că majoritatea produselor din carne crudă din Statele Unite sunt contaminate cu E. coli. În prezent, doar anumite tipuri de E. coli care provoacă diaree, cum ar fi E. coli O157:H7, sunt monitorizate cu orice seriozitate în țară, dar această nouă cercetare sugerează că și alte tulpini pot prezenta riscuri grave pentru sănătate.
„Suntem obișnuiți cu ideea că E. coli de origine alimentară poate provoca focare de diaree, dar conceptul de E. coli de origine alimentară care cauzează infecții ale tractului urinar pare ciudat – adică până când recunoașteți că carnea crudă este adesea plină de E. coli care provoacă aceste infecții”, a spus Price într-un comunicat .
„Studiul nostru oferă dovezi convingătoare că tulpinile periculoase de E. coli își fac drum de la animalele de hrană la oameni prin aprovizionarea cu alimente și îmbolnăvește oamenii – uneori chiar bolnavi.”
Model de cercetare „fără precedent”.
Echipa de cercetare a colectat carne crudă de pui, curcan și porc de la principalele lanțuri de magazine alimentare din Flagstaff și a izolat E. coli din aceste mostre de carne. În același timp, au colectat urină și sânge E. coli izolate de la pacienții internați la Centrul Medical Flagstaff din Northern Arizona Healthcare pentru infecții ale tractului urinar.
Analizând genomul E. coli din carne și pe cei de la oameni, echipa de cercetare a identificat segmente de ADN de E. coli unice pentru tulpinile care colonizează animalele alimentare față de oameni, apoi a dezvoltat un nou model predictiv pentru a diferenția E. coli de cele două surse. .
Ei au descoperit că aproximativ 8% dintre infecțiile urinare cu E. coli din zona Flagstaff ar putea fi atribuite cărnii. Scadând aceste date de la Flagstaff la populația americană în general, cercetătorii au remarcat că sugerează că E. coli de origine alimentară poate provoca sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite în fiecare an.
Paul Keim, coautor al studiului și profesor de microbiologie la Universitatea Northern Arizona, a declarat că concluziile modelului lor de cercetare „fără precedent”, care s-a bazat pe prelevarea intensivă de probe de alimente dintr-o comunitate izolată și pe implicarea unui furnizor dominant de asistență medicală. , este o abordare puternică a cercetării în domeniul sănătății publice.
„Designul studiului, împreună cu progresele în tehnologiile genomice, ne-au permis să stabilim legăturile dintre sursele de hrană și cazurile clinice”, a spus Keim în aceeași declarație. „Concluziile din această situație model vor afecta practicile de sănătate publică la nivel mondial.”
Potrivit cercetătorilor, tulpinile de E. coli de origine alimentară identificate în studiu nu au fost asociate doar cu infecții urinare, ci au fost și capabile să provoace infecții grave ale rinichilor și ale fluxului sanguin.
Se estimează că între 36.000 și 40.000 de oameni mor din cauza infecțiilor în fluxul sanguin cu E. coli în Statele Unite în fiecare an, dar în prezent nu se știe ce parte dintre acestea provin din expunerile alimentare.
Studiul sugerează că producătorii și FDA ar putea face o treabă mai bună de a monitoriza agenții patogeni potențial periculoși din alimente, în special carnea crudă vândută în magazinele alimentare din întreaga țară. În același timp, consumatorii pot lua măsuri pentru a-și limita expunerea la alimente contaminate. De exemplu, bucătarii acasă ar trebui să se spele pe mâini cu atenție atunci când pregătesc sau manipulează carnea crudă și să folosească suprafețe separate pentru a pregăti alimente crude și gătite.
Echipa de cercetare a colaborat cu Universitatea Northern Arizona și echipa de microbiologie clinică de la Flagstaff Medical Center. Studiul a fost susținut de diverse organizații, inclusiv Wellcome Trust, National Institutes of Health și Cowden Endowment for Food Microbiology.